Kira Tespit Davası

Kira tespit davası, tarafların kira bedelinin tespit edilmesi istemiyle ikame ettikleri bir davadır. Nitekim bu davaya ilişkin hükümler, Türk Borçlar…

Konut Ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmesi

Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu’nun (TBK) 339 ve devam eden maddelerinde düzenlenmektedir. Kanun maddesinin başlığından da…

Kira Sözleşmesi Nedir?

Kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’nda (TBK) düzenlenmektedir. Buna göre kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan…

Elbirliği Mülkiyeti

Bir eşya üzerindeki mülkiyet hakkının birden fazla kişiye ait olması durumunda birlikte mülkiyet söz konusu olmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nda (TMK)…

Paylı Mülkiyet

Bir eşya üzerindeki mülkiyet hakkının birden fazla kişiye ait olması durumunda birlikte mülkiyet söz konusu olmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nda (TMK)…

Gizli Soruşturmacı

Gizli soruşturmacı, işlenen suçlarla ilgili iz, emare ve delilleri toplayan, gerektiğinde örgüt içine sızan, gözetleyen ve her türlü araştırmada bulunan…

Hukuka Aykırı Delil ve Ceza Yargılaması

Deliller, hem hukuki hem de cezai yargılamada ispat aracı olarak kullanılmaktadır. Bir delilin, hukuka aykırı yöntemlerle elde edilmesi durumunda hukuka…

Üst Araması Nedir?

Halk arasında polisin üst araması yapmaya yetkili olduğu düşünülmektedir. Polisin, üst araması yapma yetkisi vardır. Ancak polisin bu yetkisine Kanunlarla…

İşe İade Davası Nedir?

İşe iade davası, iş sözleşmesi feshedilen işçinin işe geri dönmesini sağlayan bir davadır. Bu dava, 4857 sayılı İş Kanunu’nda (“Kanun”)…

Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçe Örneği

Adli sicil kaydı, kişi hakkındaki ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgilerin muhafaza edildiği bir sistemdir. Adli sicil kaydınızı bu linkten…

Adli Sicil Kaydı Nedir?

Adli sicil kaydı, halk arasında sabıka kaydı olarak da ifade edilmektedir. Zira halkın önemli bir kesimi, sadece hapis cezalarına ilişkin…

Ceza Avukatı Uzmanlığı Nedir?

Ceza Avukatı Nedir? Türkiye’deki yasal düzenlemelere göre avukatlık mesleğinde branş seçme gibi bir durum yoktur. Bir avukat konusu ne olursa…

Kamulaştırma Nedir?

Kamulaştırma Nedir? Anayasa’nın 35. maddesine göre; herkes, mülkiyet ve miras haklarına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla, kanunla sınırlanabilmektedir….

Diş Hekimliğinde Malpraktis

Diş hekimliğinde malpraktis kısaca diş hekimlerinin yaptıkları tıbbi uygulama hataları olarak tanımlanabilir. Diş Doktorunun Yetkileri Nedir? 1219 sayılı Tababet ve…

Malpraktis Nedeniyle Tazminat Talebi

Hastalar bir tıbbi uygulama hatası (malpraktis) ile karşılaştıklarında bu malpraktis nedeniyle tazminat talebinde bulunabilirler. Doktor Hatasından Kaynaklanan (Malpraktis) Tazminat Nedir?…

Yıllık İzin Nedir?

Yıllık İzin Nedir? 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca işe başladığı günden itibaren; en az bir yıl çalışmış olan…

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem Tazminatı Nedir? Kıdem tazminatı, en az bir yıldan beri bir işyerinde çalışan işçinin iş akdinin, işçi tarafından haklı sebeplerle…

İddianame Nedir?

İddianame Nedir? Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, görevli ve yetkili mahkemeye hitaben…

Tıbbi Uygulama Hatası (Malpraktis) Nedir?

Tıbbi uygulama hatası bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi, “hekimliğin kötü uygulaması” anlamına gelir. Tıbbi Uygulama…

Soruşturma Nedir?

Soruşturma Nedir? Ceza muhakemesi, soruşturma ve kovuşturma olmak üzere iki evreden oluşur. Kanunlarda suç olarak tanımlanan fiillere ilişkin yapılan işlemlerin…

Kovuşturma Nedir? Duruşma Nasıl İşler?

Kovuşturma Nedir? Ceza muhakemesi, soruşturma ve kovuşturma olmak üzere iki evreden oluşur. Türk Ceza Kanunu ve ilgili mevzuatı çerçevesinde suç olarak tanımlanan fiillere ilişkin…

Hırsızlık Suçu ve Cezası

Basit Hırsızlık Suçu Nedir?(TCK 141) Hırsızlık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 141. maddesinde tanımlanmıştır. Hırsızlık suçu, zilyedinin rızası olmadan başkasına…

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunda Etkin Pişmanlık

Uyuşturucu madde ticareti suçunda etkin pişmanlık, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 192. maddesinde düzenlenmiştir. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti…

Uyuşturucu Ticareti Yargıtay Kararları

Uyuşturucu madde ticareti suçu Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) tanımlanmıştır. Bu suçun çeşitli hareketlerle oluşabilmesi nedeniyle uyuşturucu ticareti yargıtay kararları önem…

Kenevir Ekme Yargıtay Kararları

İzinsiz kenevir ekme, her ne maksatla olursa olsun yasaktır. İzinsiz kenevir ekmenin cezası, 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunu’nda…

İzinsiz Kenevir Ekme

Kenevir ekmek için izin belgesi alabilecek kişiler bulunmaktadır. Bir izin belgesi olmaksızın izinsiz kenevir ekme suçtur. Esrar elde etmek amacıyla…

Uyuşturucu Madde Ticareti Suçu ve Cezası

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’muzun (TCK) 188. maddesinde uyuşturucu madde ticareti suç olarak tanımlanmıştır. İlgili maddeye göre uyuşturucu veya uyarı…

Uzlaştırma Nedir?

Uzlaştırma, şüpheli/sanık ile mağdur/suçtan zarar gören arasında gerçekleştirilen bir işlemdir. Uzlaşma sağlanması halinde şüpheli/sanık hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar…

Ön Ödeme Nedir?

Kişinin ön ödemeyi kabul etmesi ve ödeme yapması halinde kişi hakkında dava açılmamaktadır. Hangi suçların ön ödeme kapsamında olduğu Türk…

Hakimin Reddi Nedir?

Hakimin davaya bakması bazı durumlarda yasaktır. Bu yazımızda hakimin reddi durumunu Ceza Hukuku açısından inceleyeceğiz. Hakimin reddi, Ceza Muhakemesi Kanun’nda…

Eşit Davranma İlkesi

İş Hukukunda Eşit Davranma İlkesi Nedir? 4857 sayılı İş Kanunu’nun 5. maddesinde düzenlenen eşit davranma ilkesi dayanağını,  Anayasa’nın “Kanun Önünde…

Nafaka ve Türleri

Nafaka Türleri Nelerdir? Nafaka, bakım nafakası ve yardım nafakası olarak ikiye ayrılmaktadır. Bakım nafakası ise kendi içinde tedbir nafakası, iştirak…

Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? Boşanma, eşlerden birinin kanunda öngörülmüş sebeplerden birine dayanarak açacağı dava sonucunda evlilik birliğinin sona erdirilmesidir. Kanunumuzdaki…

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir? Boşanma, eşlerden birinin kanunda öngörülmüş sebeplerden birine dayanarak açacağı dava sonucunda evlilik birliğinin sona erdirilmesidir. Kanunumuzdaki…

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB), kurulan hükmün sanık hakkında bir hukuki sonuç doğurmamasını ifade eder. Hükmolunan ceza, iki yıl veya…

Kleptomani Hastalığının Cezaya Etkisi

Kleptomani Hastalığı Nedir? Kleptomani hastalığı, uygulamada çalma deliliği olarak da bilinmekte olup, bir çeşit dürtü bozukluğudur. Bu hastalar yaptıkları çalma…