Kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’nda (TBK) düzenlenmektedir. Buna göre kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
Kira sözleşmesinin tarafları kiracı ve kiraya verendir. Bu sözleşme her iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşmedir.
Kira sözleşmesi ile kiralanan şey taşınır mallar, taşınmaz mallar ve haklar olabilmektedir.
İlgili kanuni düzenlemelere göre kira sözleşmesinin çeşitli türleri olabilir. Bunlar;
- 2886 sayılı devlet ihale kanuna göre kira sözleşmeleri
- Genel hükümlere tabi yerlere ilişkin kira sözleşmeleri (TBK’de düzenlenmiştir)
- Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmeleri (TBK’de düzenlenmiştir)
- Ürün kirası sözleşmeleri (TBK’de düzenlenmiştir)
Kira Sözleşmesi Hangi Şekilde Düzenlenmelidir?
Kira sözleşmesi herhangi bir şekil şartına tabi değildir. Bu nedenle sözlü veya yazılı olarak kurulabilmektedir. Ancak kira ilişkisinin ispatı noktasında uyuşmazlıkların önüne geçilmesi adına yazılı şekilde yapılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyiz.
Dava aşamasında kira ilişkisinin varlığının, aylık kira bedelinin ne kadar olduğunun, kira bedellerinin ödenip ödenmediğinin ispatı önemlidir. Buna göre;
- Kira ilişkisinin varlığını kiraya veren ispat etmelidir.
- Aylık kira bedelinin ne kadar olduğunu kiraya veren ispat etmelidir. Kiraya veren bu hususu ispat edemezse; kiracının bildirdiği bedele itibar edilir.
- Kira bedelinin ödendiğini kiracı ispat etmelidir.
Dava aşamasında kiraya veren ile kiracıdan hangisinin davacı konumunda olduğu, davanın türünün ne olduğu gibi hususlara göre ispat yükünde değişiklikler olabilmektedir. Dolayısıyla uyuşmaklıklarınızla ilgili profesyonel bir görüş almanızı tavsiye ederiz.
Kira Sözleşmesi Süresi
TBK 300. maddesine göre; kira sözleşmesi belirli veya belirli olmayan süre için yapılabilmektedir. Bu kapsamda belirli süreli ve belirsiz süreli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Kira Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kira sözleşmeleri ile ilgili çıkan uyuşmazlıklarda öncelikle kira sözleşmenizin türünü, süresini, hangi şekilde yapıldığını, hangi hususları ispat etmeniz gerektiğini tespit etmeniz önemlidir. Zira sözleşmenizin türüne veya süresine göre dava açma zamanınız değişiklik gösterebilecektir. Örnek vermek gerekirse bazı durumlarda ihtarnamenin süresinde tebliğ edilmemesi veya davanın süresinde açılmaması halinde her ne kadar haklı olsanız bile davanız reddedilebilmektedir. Bu gibi olumsuz durumların önüne geçebilmek adına uyuşmalıklarınızla ilgili profesyonel bir görüş almanızı tavsiye ederiz.
Diğer makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.