Kripto Para, Ödeme Aracı Olarak Kullanılamayacak

Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik

Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik, 16.04.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Kripto para ile ilgili bu Yönetmelik, 30.04.2021 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kripto Para Nedir?

İlgili yönetmelikte, kripto varlıkların tanımına yer verildi. Buna göre kripto varlık, dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklardır.

Uygulamada ise kripto paralar, dijital ve şifrelenmiş sanal para birimi olarak bilinmektedir. Son dönemde birçok şirket, kripto parayı ödeme aracı olarak kabul etmeye başladı. Dolayısıyla kripto varlık sahipleri, kripto paraları ile alışveriş yapabilmektedir. Türkiye’de de kripto varlıkların, ödeme aracı olarak kabul edildiği platformalar bulunmaktadır. Ancak kripto paranın denetlenmesinin zor olması, kripto paranın kullanılması noktasında hükümetleri endişelendirmektedir. Kripto varlıkların artan kullanımının karşısında da devletler çeşitli önlemler almaktadır. Türkiye de, 16.04.2021 tarihinde yayımlanan bu yönetmelik ile kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmasını yasakladı. Ancak kripto paraların kullanımının ve borsada gördüğü işlemlerin artışına bakıldığında ileride daha kapsamlı yasal düzenlemeler getirileceği kanaatindeyiz.

Kripto Paralar Ödemelerde Kullanılamaz

İlgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte kripto varlıklar, ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Ayrıca kripto varlıkların, ödemelerde kullanılmasına yönelik hizmet de sunulamayacak.

Yönetmeliğe göre ödeme hizmeti sağlayacıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan ya da dolaylı olarak kullanılacağı iş modelleri geliştiremez. Ayrıca ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına da aracılık edemez.

Söz konusu yönetmelik 30.04.2021 tarihinde yürürlüğe girecek. Dolayısıyla söz konusu yasak ve kısıtlamalar da bu tarihte başlayacak.

Kripto Para Alım Satımı

İlgili yönetmelikte, kripto paraların alım satım işlemlerine ilişkin herhangi bir yasaktan söz edilmiyor. Dolayısıyla kripto para alım satım işlemleri yasak kapsamında yer almamaktadır. Ancak ödeme ve elektronik para kuruluşları, alım satım hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek.

Kripto paraların Türkiye’deki yasal durumu hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.